Het ECB-beleid zou wel eens kunnen werken, stellen ervaringsdeskundigen uit Japan, maar de Duitsers willen niets van Draghi’s beleid weten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS praat je bij.

1. De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft de spijker op de kop geslagen of de ongekende monetaire verruiming die de ECB gisteren aankondigde succesvol gaat zijn. De ECB wil banken voor honderden miljarden euro’s aan goedkope leningen voorzien in de hoop dat banken vervolgens meer en tegen lagere tarieven gaan uitlenen.

Aso, een ervaringsdeskundige op het gebied van deflatie en economische stagnatie, zei over het ingrijpen “dat de ECB nu werkt aan de problemen waar wij al tien jaar mee kampen. De geldhoeveelheid vergroten, de hoeveelheid geld in de markt vergroten, als het allemaal goed gaat, zal het wat effect sorteren. Het hangt er van of er vraag naar geld van banken in Europa is,” zo quote Bloomberg News de minister. Een positief voorteken is dat in april uit het laatste Bank Lending Survey van de ECB bleek dat de vraag naar krediet aan het aantrekken is.

2. De Duitse rioolpers – en daar valt dit maal ook Die Welt en Der Spiegel onder – hebben hun gal gespuwd over de monetaire verruiming door de ECB, die wordt gesteund door de Bundesbank. Het komt er op neer dat Draghi spaarders laat opdraaien om Zuid-Europa uit het moeras te trekken. En dat is een hele grote misvatting. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent voor de gehele eurozone, en in bijna elke lidstaat, ook in Duitsland is de inflatie minder dan de helft van de dat. En dat is zeer gevaarlijk omdat hierdoor het niveau van schulden en de rente hierover relatief steeds zwaarder wordt .

Er is dan nog maar heel weinig nodig om in een neerwaartse spiraal terecht te komen van nagenoeg geen inflatie of deflatie en een stagnerende of zelfs krimpende economie. En de schulden van huishoudens, bedrijven en overheden zijn niet alleen in Zuid-Europa, maar ook in Frankrijk, België en Nederland erg hoog. En zelfs in Duitsland, waar het schuldniveau relatief laag is, is lage inflatie en deflatie desastreus omdat de bevolking vergrijst en krimpt. Duitsland heeft voor 2008 op luchthartige wijze voor honderden miljarden euro’s geleend aan Zuid-Europa en niet nagedacht over de riscio’s. Als het ooit iets wil terugzien van dat geld, zal het genoegen moeten nemen met hele lage rente voor de rest van het decennium.

3. Heeft het Nederlandse MKB wat aan het ingrijpen door de ECB? Als alles volgens plan gaat wel. In de grafiek wordt duidelijk dat Nederlandse MKB’ers een hogere rente betalen bij nieuw verstrekte leningen dan in Duitsland en Frankrijk het geval is. Met andere woorden: de lage rentestanden van de ECB worden niet goed doorgegeven in Nederland. (Klik op onderstaande grafiek om hem uit te vergroten)

mfi

4. Superbelegger George Soros is weer aan het bodemvissen in Spanje. Volgens de krant Expansion heeft Soros samen met een andere partij een portefeuille hypotheekleningen met een nominale waarde van 6,5 miljard euro gekocht van de Spaanse Catalunya bank. De Spaanse economie begon vorig jaar uit een heel diep dal te klauteren en de daling van de huizenprijzen lijkt inmiddels uit te bodemenen. Eerder dit jaar nam Soros nam een belang in de bank Bankia en in het vastgoedfonds Hispania Activos Inmobiliarios.

5. Microblog Twitter heeft advertentiebedrijf Namo Media overgenomen, waarbij jammer genoeg geen financiële details zijn bekendgemaakt. Twitter wil met Namo Media zijn advertentie-inkomsten opkrikken. Namo Media is gespecialiseerd in advertenties die zo min mogelijk op advertenties lijken en haast naadloos overgaan in niet-advertentie content. Gisteren meldde de Financial Times dat Twitter zou hebben geaasd op online muziekdiensten Soundcloud en Spotify.

6. De Europese Commissie kan wel eens een einde gaan maken aan de Double Irish met Dutch sandwich, infameuze belastingontwijkingenstrategieën die lopen via Nederland, Ierland en een belastingparadijs. Volgens persbureau Bloomberg News zou Brussel volgende week al een formeel onderzoek naar de belastingontduiking kunnen starten. Uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Holland Financial Centre blijkt dat de Nederlandse staat meer dan 3 miljard euro verdient aan brievenbusmaatschappijen die gebruik maken van de Double Dutch.

7. De Fed moet financiële instabiliteit op de koop nemen wil het voldoen aan zijn mandaat van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. Deze waarschuwing gaf de topman van de Minneapolis Fed, Narayana Kocherlakota. Volgens Kocherlakota moet de Fed de rente laag houden. En beleggers zullen daardoor meer riscio’s nemen om toch rendement te scoren, met alle gevolgen van dien. En als de Fed dan toch de rente een beetje gaat normaliseren, zal dat voor heel erg veel ontwrichting in de markten zorgen.

8. Beursgoeroe David Tepper maakt zich echter juist wat minder zorgen over een beurscrash. En dat komt omdat de ECB op donderdag vol gas heeft gegeven en de Chinese regering de economie weer is beginnen te stimuleren.

9. Alle ogen zijn vandaag gericht op het Amerikaanse banenrapport, dat om 14:30 naar buiten komt. Economen gepolst door persbureau Bloomberg rekenen op een banengroei van 215.000 in mei, in lijn met het groeitempo van de afgelopen tijd. De werkloosheid steeg mogelijk van 6,3 naar 6,4 procent, maar dat zou vooral komen doordat Amerikanen die geen baan hadden maar inactief waren en niet tot de beroepsbevolking werden gerekend toch weer op zoek zijn gegaan naar werk. En dan ben je wel weer officieel werkloos.

10. In afwachting van de banencijfers noteren Europese aandelenbeurzen licht hoger. Verder wil de euro maar niet echt zwakker worden, maar daalt de rente in Zuid-Europa wel in rap tempo.

Arne Petimezas is analist bij financieel dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl